Monday, 4 February 2013

sehelai daun nan hijau...

telah dua bulan musim hujan berlalu sehingga di mana-mana pepohonan tampak menghijau. kelihatan seekor ulat di antara dedaun menghijau yang bergoyang-goyang diterpa angin.

"apa khabar daun hijau," katanya.

tersentak daun hijau menoleh ke arah suara yang datang menyapanya.

"oh, kamu ulat. mengapa badanmu kelihatan kurus dan kecil?" tanya daun hijau.

"aku hampir tidak mendapat dedaunan untuk makananku. bolehkah engkau membantuku sahabat?" kata ulat kecil.

"tentu saja boleh, marilah ke mari.."

daun hijau berfikir, 'jika aku memberikan sedikit dari tubuhku ini untuk makanan si ulat, aku tetap akan hijau. hanya saja aku akan kelihatan berlubang-lubang. tapi tak apalah.'

perlahan-lahan ulat menggerakkan tubuhnya menuju ke arah daun hijau.
setelah makan sehingga kenyang, ulat berterima kasih kepada daun hijau yang telah merelakan sebahagian tubuhnya menjadi makanan si ulat. ketika ulat mengucapkan terima kasih kepada sahabat yang penuh kasih dan pengorbanan itu, ada rasa puas di dalam diri daun hijau. walaupun tubuhnya kini berlubang di sana sini, namun ia bahagia dapat melakukan sesuatu untuk ulat kecil yang lapar.

tidak lama berselang ketika musim panas datang, daun hijau menjadi kering dan berubah warna. akhirnya ia jatuh ke tanah, disapu orang dan dibakar.

# apa yang terlalu bererti dalam hidup kita sehingga kita enggan berkorban sedikit jeq untuk orang lain? sedangkan akhirnya semua yang ada akan mati dan segalanya akan ditinggalkan. rela berkongsi kesenangan dan kepentingan diri sendiri memang tidak mudah, tetapi indah.
ketika berkorban diri kita sendiri menjadi seperti daun hijau yang berlubang, namun itu sebenarnya tidak mempengaruhi hidup kita. kita tetap akan hijau, Allah akan tetap memberkati dan memelihara kita.
bagi daun hijau, berkorban merupakan satu perkara yang mengesankan dan terasa indah serta memuaskan. ia bahagia melihat sahabatnya mampu tersenyum kerana pengorbanan yang ia lakukan. ia juga melakukannya kerana menyedari bahawa ia tidak akan selamanya tinggal sebagai daun hijau. suatu hari ia akan kering dan jatuh.

demkianlah kehidupan kita. hidup ini hanya sementara, kemudian kita akan mati. itu sebabnya isilah hidup ini dengan perbuatan-perbuatan baik, kasih, pengorbanan, pengertian, kesetiaan, kesabaran dan kerendahan hati.
jadikanlah berkorban itu sebagai sesuatu yang menyenangkan dan membawa sukacita tersendiri bagi kita. kita dapat berkorban dalam banyak perkara. mendahulukan kepentingan sesama manusia, melakukan sesuatu untuk mereka, memberikan apa yang kita punyai dan masih banyak lagi pengorbanan yang dapat kita lakukan.

yang manakah sering kita lakukan? menjadi ulat kecil yang menerima kebaikan orang atau menjadi daun hijau yang senang memberi...?


No comments:

Post a Comment