Saturday, 26 January 2013

tahukah korang???

TAHUKAH KORANG???

# tahukah korang kedua belah kaki kita tidak sama besar kerana sebelah kaki kanan dan sebelah lagi adalah kaki kiri. namanya jeq sudah tak sama, jadi tentulah besarnya juga tidak sama.

# tahukah korang burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan GPS. ini kerana setiap burung mempunyai alamat yang tersendiri sebenarnya.

# tahukah korang cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. apabila cicak menyedari yang ia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi...

# tahukah korang gunung berapi yang berusia 300 tahun disahkan masih aktif untuk meletup. tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik dirumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama 3 bulan.

# tahukah korang ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindak balas yang berupa kekenyangan. nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

# tahukah korang walaupun hidup beribu tahun, kalau tak menunaikan solat tiada gunanya...


Monday, 21 January 2013

rindu zaman sekolah

bila duduk-duduk kat rumah ni, kadang fikiran melayang mengimbau kenangan zaman sekolah... betapa aku rindu nak kembali ke zaman persekolahan. dulu aku sekolah kat SMA Bandar Tenggara, dari form 1 sampai la form 5. aku form 6 kat Ma'ahad Johor. aku sukakan zaman persekolahan, aku suka jadi budak sekolah... aku tahu x ramai yang suka jadi budak sekolah, aku pernah dengar ada bebudak yang x sabar nak habis sekolah. aku pulak yang da habis sekolah rindu sesangat nak kembali ke zaman sekolah... eheh.. nak tahu sebab ape aku suka jadi budak sekolah? x nak tahu? sokey, tapi aku tetap nak bagi tahu gak. ahaha... korang ce fikir, masa zaman sekolah, (bagi aku la kan) kita gembira jeq, bebas dan kurang fikir pasal tanggungjawab. kita xde masalah besar yang nak difikirkan. jz belajar, seronok dengan kawan-kawan. sebab tu best jadi budak sekolah ni. eheh... aku dapat jumpa kawan-kawan 'sekepala' aku dekat sekolah. aku tak stay hostel, member2 aku ramai yang stay kat hostel. yang x stay hostel jz aku, syma, lin, anas, solehah, err sapa lagi ek? eheh, lupa suda... huhu...
aku pernah baca komik Zint. lepas tu aku suka kat kata-kata Zint yang berbunyi...

ketika zaman sekolah
kita gembira selalu
bebas dan kurang fikirkan tanggungjawab,
lepas habis sekolah
semuanya berubah,
kita mula cari kerja
cari kehidupan...
masing-masing dengan hal masing-masing...
hidup setiap hari
sentiasa berulang dan terus berulang
sungguh membosankan...
malah, cuti pun hanya beberapa hari
tak lama, taka macam cuti sekolah...
percayalah, akan tiba harinya
dimana suatu impian akan menjadi kenyataan!
hidup ini banyak betul pengalaman dia..
setiap orang ada langkah masing-masing..
hari-hari yang berlalu
akan terus kekal sebagai memori,
dengan memori ini kita akan belajar
menghargai apa yang telah kita miliki
untuk kita terus dewasa...
kita warnai langit
dengan tangan kita sendiri...
selagi jantung ini terus berdegup
mimpi..
persahabatan..
keberanian..
segala-galanya..!
akan terus diabadikan dalam jiwa ini,,
selamanya... ~Zint

# dan bagi aku, walaupun aku lama x berjumpa kawan-kawan sekolah aku dulu, aku tetap sayangkan diorang. ada jugak plan nak wt reunion, tapi masing-masing makin busy, cuti pulak x sama. huhu... tapi, aku harap sangat dapat jumpa balik ngan semua kawan satu sekolah aku... yang biasa contact aku tu ada la 5, 6 orang... at least x de la aku lost contact ngn mmbe2 aku... hehhe... rindu kt diorang ni aku tak tahu nak umpamakan macam apa, sebab lama sangat tak jumpa... huhuhhu... eh, kat sini da nak maghrib la... nanti lain masa aku membebl lagi k kat sini... daa dulu... papai.. assalam... ^______^

fadilat Bismillah

assalam... phew, lame x membebel kat sini.... huhhu...
actually aku sedang bercuti sekarang ni. so, baru la aku sempat jenguk blog aku ni... eheh...
hari ni aku nak share 'FADILAT BISMILLAH'...

antara kelebihan-kelebihan apabila kita membaca 'bismillah' adalah:
1. Allah memerintahkan malaikat mencatat amal kita yg membaca Bismillah, sebanyak 400 kebaikan.
2. membaca 21 kali ketika hendak tidur, in shaa Allah akan aman daripada syaitan, kecurian, maut mendadak dan bala.
3. membaca 41 kali ke telinga orang pengsan, in shaa Allah boleh memulihkannya segera.
4. membaca 313 kali dan selawat atas Nabi 100 kali pada hari Ahad ketika matahari terbit dengan menghadap kiblat, in shaa Allah akan mendapat rezeki tidak terduga.
5. membaca 786 kali kemudian tiupkan pada air lalu di beri minum kepada orang yang bebal selama 7 hari pada saat matahari terbit, in shaa Allah akan lenyaplah kebebalannya.
6. membaca 50 kali di hadapan orang zalim, akan tunduk dan takutlah orang zalim itu.
7. menulis 61 kali kalimat Bismillah dengan huruf Arab diatas kertas putih, lalu disisipkan ke perut perempuan hamil, in shaa Allah hidup anak yang dikandug itu.
8. membaca 786 kali di hadapan dagangan lalu dihembuskan selama 7 hari, in shaa Allah maju dagangannya(perniagaannya).

# segala khasiat yang diperturunkan oleh fadilat di atas tidak akan berlaku tanpa izin Allah. oleh itu, carilah keredaan Allah dengan melaksanakan segala perintah-NYA serta menjauhi segala larangan-NYA disamping berikhtiar dengan sesungguh hati...
waAllahu'alam~

# senyumlah selalu, kerana senyum itu sedekah yang paling mudah... ^_____^