Sunday, 13 December 2015

Wedding

Assalamu'alaikum.

Hai guys. Hope korang sihat.

Siang tadi, aku dengan miza pegi kenduri kawen tiqa zaini. my classmate time sekolah menengah dulu.

Aku ni senanya ada sakit M yang tersangat laaaa beso. ahaha.

Tapi, disebabkan miza ajak naik kereta dengan parents dia, so aku pun follow la.

Lagipun aku bukan ada wat mende pun. Dok bertapa kat rumah je.

Apa salahnya sekali dua kala aku pegi wedding member sendiri kan. ehehe.

Oh ye, kat rumah mak n abah aku ni ada anak-anak sedara aku.

Semua ada balik, meriah uolls... huhu.

Kakak (merah) dah makin besar. tahun depan dia dah nak masuk darjah 1.

Wais dah nak masuk 5 tahun, tahun depan.

Juan, baru lepas birthday yang ke-2 tahun bulan November itu hari. Bila orang tanya, "nama apa?"
juan jawab, "Yan." haha. Ada nama baru eh kau budak kecik. heee.

Yasmin (bunga) makin bolat. huhu. belum cukup 6 bulan lagi.

Fikri (anak angah), baru balik sini siang tadi. Fikri belum ada adik. hehe.

ok, tu je la untuk bebelan kali ni.

adios.
keep calm & s e n y u m :)
salam dari dasar hati.


Monday, 30 November 2015

Bahagia

Assalamu'alaikum.

Hai guys.

Harap korang sihat.

Bahagia.

Takde benda yang paling indah dalam dunia melainkan rasa bahagia.

Apa pun sebab dan punca kita rasa bahagia, kita haruslah bersyukur.

Bila hidup bahagia, kita akan rasa tenang nak buat semua perkara.

Marilah kita bersama-sama mencari kebahgiaan.

Bukan kebahagiaan di dunia je, malahan kebahagiaan di akhirat kelak.

:)

keep calm & s e n y u m

salam dari dasar hati.



Thursday, 5 November 2015

Rindu

Assalamualaikum guys.
Hai korang. harap sihat lah ye.

Dah masuk bulan november dah untuk tahun 2015 ni. Rasa macam baru je habis study. Sedangkan dah hampir 4 bulan lebih aku habis study.
Rindu. Ya, itu lah perasaan aku sekarang ni.
rindu kat kengkawan. rindu kat lecturer2. rindu dgn suasana upsi. rindu segala-galanya!

rindu sedalam mana pun, bertemu dan berpisah lumrah kehidupan.
bila dah habis study ni, masing-masing ada komitmen masing-masing.
ada yang dah berkerjaya, ada yang dah berkeluarga, ada yang masih 'tanam anggur' dan ada jugak yang dah kembali kepangkuan Ilahi.

untuk bertemu semula sahabat handai bila dah habis study ni memang agak payah sikit.
so, harapnya masa konvo hujung bulan 11 ni nanti dapat lah jumpa diorang.
sekejap pun jadilah. sekadar melepaskan rindu. :')

ok lah, fi hifzillah.
keep calm & s e n y u m

sumber: gambar dari laptop lenovo jiah ;)


Wednesday, 7 October 2015

STAN

hai. assalamu'alaikum.

*senyum

musim jerebu gini, eloklah kalau lepak dalam rumah.
ok, aku bukan nak cerita pasal jerebu.
aku nak citer pasal STAN.
Stan ni nama kartunis. atau nama lain dia, Topan (kalau tak silap aku)
dulu masa majalah Blues Selamanya masih wujud, along aku selalu beli majalah tu.
aku pulak tukang baca.
aku paling suka kartun / komik yang kartunis Stan hasilkan.
sebabnya, komik yang dia hasilkan berkaitan misteri, sains fiksyen.
ada satu siri komik dia dalam majalah tu yang aku suka sangat.
tajuk komik tu MISSING by Stan.
best citer dia.
heee...
tetibe rindu nak baca komik yang Stan tu buat.
taktau lah kartunis tu masih aktif lagi tak dalam dunia komik.
tapi selain sukakan tema misteri utk komik yg dia buat, artwork dia pun cun jugak.

ok lah. tu je utk entri kali ni.
aku ni mana la geti bebel panjang berjela.
eheh.
keep calm & s e n y u m
salam dari dasar hati.


sumber: encik Google

Sunday, 13 September 2015

Uneasy

Assalamu'alaikum.
hai.
lama tak jenguk blog aku ni.
sekali jenguk berdebu habis.

harap korang sihat.
aku tak tahu la kenapa lately ni aku rasa something yang tak best.
something yang aku pun tak tahu nak explain acane.
but, it something uneasy.
feel tu memang tak best bruh.

kalau boleh aku tak nak terperangkap lama-lama kat feel cenggini.
feel ni buatkan aku rimas.
tak tentu arah.
dan paling annoying aku tak tahu apa sebab ade feel camni.
uneasy.

oh ye, lately ni aku banyak layan novel-novel thriller, misteri, psycho, etc.
pastu aku kekadang mimpi benda yang tak best, or actually mimpi orang yg aku tak suka.
oh, ya. memang aku ade tak suka kat someone ni.
tak suka ni lain sikit dari benci.
aku kalau just tak suka orang tu, memang aku sekadar tak suka jeq.
kalau benci ni payah sikit.

ahah, aku lapar dah. time to lunch.
mak dah panggil makan tu. lewat dah ni tak reti-reti nak lunch.

okey, c ya.
keep calm& s e n y u m
salam dari dasar hati.




Tuesday, 11 August 2015

Comel

Assalamu'alaikum.

hai hai. harap korang sihat ye.

siapa rasa diri dia comel sila angkat tangan. haha.

aku tak comel. cute lagi tidak. tapi aku perasan macho. haha.

dulu, aku pernah minat kat someone. tapi skang aku dah move on sebab aku syok sendiri and di tambah orang yang aku minat tu pun bukan kenal aku. so ada baiknya aku move on and chill lex.
siapa orang tu, harus la menjadi rahsia aku. hohho. dia tak hensem pun, tapi bila dia senyum aku tengok comel semacam. ok, aku memang tak tahu sangat pasal dia masa tu. kenal pun kat facebook. then sebelum habis study, selalu pulak terserempak ngan dia dalam campus. heee~

aku tak tahu la sejak bila aku suka lelaki yang comel. maksud aku muka diorang yang comel. tapi citarasa aku berubah ubah lagi setakat ni. sebab biasalah, orang single kan, kadang aku minat kat lelaki yang comel-comel, pastu tetiba minat kat yang chubby, then tersuka kat yang ada mix blood, lepaih tu terminat kat yang muka ala-ala yakuza and gengster. begitulah aku. huhhu...

sampai sini jeq la dulu. aku tak geti bebel panjang berjela.
kang lain kali jumpa lagi.
adios.
salam dari dasar hati.
oh ye, keep calm & s e n y u m :)




Thursday, 23 July 2015

8 Syawal 1436H

Assalamu'alaikum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin.

hai, apa khabar?
harapnya sihat la ye semua.
di hari raya yang ke-8 ni aku baru berkesempatan untuk meng-update blog aku ni.
biasa aku membebel kat twitter jeq.
eheh.

bulan June hari tu, dua hari sebelum Ramadan, aku dapat sorang lagi anak sedare. baby girl, anak along aku. heeee...

cuti-cuti gini (cuti panjang yang tak tahu berapa lama) sebab dah habis study, so aku melepak jeq kat rumah mak ngan abah. raya kali ni tak rasa macam raya sangat pun. maybe sebab aku dah makin besar, so keceriaan raya tu tak macam masa aku zaman kanak-kanak, zaman aku masih sekolah.

actually, aku dah mula rindu kat kengkawan aku. memasing dah berpisah, dah ada hidup masing-masing. pastinya lepas ni nak jumpa dan berkumpul semula macam dulu amat lah sukar ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian.

insyaAllah ada rezeki, kita jumpa time konvo bulan November nanti k guys. u know who u are. no need mention here.

ok, story lain pulak.
sebagai mak sedara yang di gelar 'mama tina' [sepatutnya mama kina] oleh uwais (anak sedara aku) sememangnya aku ni agak garang dengan anak-anak buah aku. diorang tak berapa rapat dengan aku. tapi hakikatnya aku tetap sayangkan diorang semua. :)

ok, tu jeq lah. adios.
selamat hari raya.
macam biasa, keep calm & s e n y u m :)
salam dari dasar hati.

gambo ihsan dari encik google

Thursday, 18 June 2015

Salam Ramadan 1436H

Assalamu'alaikum

terasa agak lama aku tak update pape kat sini. setelah berminggu-minggu aku tidur berselimutkan kesibukan fyp, akhirnya pada isnin lepas | 15 Jun 2015 maka tidur aku tidak lagi dibelenggu fyp. sebab, isnin lepas final assessment telah pun berjalan dengan lancar. alhamdulillah.

hari ni, first day aku puasa kat tg.malim. sebelum-sebelum ni, sepanjang 4 tahun aku study kat upsi ni, time puasa mesti kat rumah family.  sebab puasa jatuh masa aku tgh cuti semester. heeeee.
didoakan agar puasa kali ini akan mendekatkan aku dan kalian kepada sang Pencipta sekalian alam. insyaAllah.

itu jeq utk coretan kali ni.
jumpa lagi jika usia masih ada.
salam dari dasar hati.

Thursday, 7 May 2015

Pendiam

Assalamu'alaikum
*senyum

sedar tak sedar dah masuk bulan Mei dah untuk tahun 2015.
hari ni jugak dah masuk 18 Rejab 1436H.

pendiam?
kenapa orang yang banyak bunyi macam aku ni pilih untuk jadi pendiam?
apa yang best nya bila kau jadi pendiam?

actually aku pun tak tahu lah best ke tak bila jadi pendiam ni.
tapi sepanjang aku berkawan dengan orang yang pendiam ni, aku belajar sesuatu dengan mereka.
ada yang kata orang pendiam ni kelihatan sombong.
aku tak nafikan ada sesetengah yang pendiam agak sombong pada sisi luaran.
tapi apa ada pada kulit luaran? sedang dalaman itu yang kita ingin selami.
kadang aku pun sukar nak meramal jiwa dan rasa pada setiap mereka yang bersifat pendiam ni.
mereka adakalanya kelihatan sentiasa tenang.
tapi tu kita tengok luarannya jeq kan.
kita tak tahu apa yang ada dalam minda dan hati seseorang lebih-lebih lagi mereka yang pendiam.
saat kita membebel dan berceloteh di depan dia, adakah dia menyenangi kita yang sangat memekak dan menyakitkan telinga?

ada kawan aku yang pendiam, tapi dia memang tak suka suasana bising dan menyerabutkan.
tapi ada jeq kawan aku yang pendiam, tapi dia akan berbicara bila perlu.
saat dia berbicara, kadang aku terpukau dengan bahasa yang keluar dari mulut emasnya.
orang pendiam ni kadang aku fikir, diorang ni malas nak bercakap ke acane?
actually, aku rasa diorang memang malas nak cakap, tapi mereka mengehadkan tahap bercakap.
mereka kadang hanya bercakap benda perlu.
bagusnya jadi pendiam ni kau akan jarang menyakitkan hati orang dengan mulut berbisa kau. hah.

aku tak nafikan. memang sangat susah bila aku nak jadi pendiam.
even skang ni pun aku belum seratus percent jadi pendiam, tapi aku masih usahakan kearah itu.
actually aku ni bila jadi pendiam, orang akan nampak aku sombong.
aku tak salahkan diorang yang kata aku macam tu.
sebab diorang tak kenal aku, bila orang yang dah lama kenal aku. istilah sombong tu macam 'sesuatu sangat' dengan aku.

ok lah guys, itu jeq untuk entri kali ni.
jumpa lagi kat entri lain jika usia masih ada.
keep calm & s e n y u m :)
salam dari dasar hati.

sumber: encik gugel

Friday, 3 April 2015

Jom Balik Joho!

Assalamu'alaikum...

Apa khabar? Harap korang sihat la ea.
hari ni aku nak balik Joho. Sebab cuti mid-sem dah pun start esok. hari ni aku takde class, so dapat la balik Joho hari ni. yuhhuuuuu.. ;)

Shah dengan Elys pun balik hari ni jugak. Ma (Siti) jeq balik esok. Kak Na da balik semalam.
ceh, cuti seminggu jeq pun. Tapi rindu tahap langit ke tujuh dah ni kat all of my family and segala isi kat rumah tu.
Oh ye, Shah, Elys, Ma, and Kak Na tu my housemate untuk sem ni. Final year. semester last.

nak cakap ape lagi ek. da la dulu, tu jeq kot untuk kali ni.
aku pun tak siap kemas lagi beg nak balik Joho.

jumpa lagi lain entri jika usia masih ada.
macam biasa k guys;
keep calm & s e n y u m :)
salam dari dasar hati.


Tuesday, 24 March 2015

Semakin Jauh

Assalamu'alaikum.

Malam-malam cam ni aku ingat nak buat assignment. Tapi liat semacam nak start buat kerja yang bertimbun tu. Lagipun aku baru lepas gayut kat phone dengan mak and adik aku.

Wifi kat seri harmoni kejap ada kejap takde. So, aku nak online kat laptop pun jarang. Biasa aku online kat phone jeq. Senang sikit guna mobile data. Nak tunggu line wifi, beruban la aku jawabnya tak muncul-muncul wifi nye pun adoi.

Aku terus kepada tajuk utama entri kali ni. Banyak bunyik lak aku ni. Haih.
Ok, semakin jauh.

Satu, makin jauh dengan sang Pencipta. Dosa makin hari makin bertambah.
Dua, makin jauh dengan kengkawan lama. Mungkin disebabkan kesibukan masing-masing. Duniawi betul aku ni.
Tiga, makin jauh dengan masa silam dan makin hampir dengan kematian.

Actually, hari ni dah genap dua tahun arwah popo (muzaime nor) meninggal dunia. Kenangan dengan arwah kadang datang menyentak sanubari. Sekalung Al-Fatihah untuk almarhum Muzaime Nor. Moga dia sentiasa aman dan bahagia di-sana. InshaaAllah.

Aku tak banyak masa nak update entri kat blog ni. Aku lagi banyak buang masa kat twitter dan kalau tak kat twitter pun, aku akan menyanyah kat pesbuk. Dan setelah beberapa minggu menempuhi onak duri ranjau berduri sepanjang semester - final year kat sini, assignment aku and group assignment masih pending dan pending. Entah bila nak settle pun tak tahu la. Harapnya Allah permudahkan segala urusan kami.

Harapan terbesar aku, didoakan untuk diri sendiri, moga-moga aku makin mendekatkan diri kembali kepada Maha Agung, Sang Pencipta sekalian alam dan segala isinya.
Selagi hayat masih dikandung badan, aku tak mahu putus harap. Harapan sentiasa ada kalau kita bersungguh ingin capai sesuatu impian. Jangan pernah putus harap. Doa dan usaha seiring sejalan, moga tercapai segala yang diimpi. InshaaAllah.

Ok, macam biasa, keep calm & s e n y u m :)


Thursday, 19 February 2015

Hobi

Assalamu'alaikum... :)

Hari ni cuti sempena Chinese New Year. So aku melepak jeq kat rumah ni tak ke mana. Tak balik Joho pun sebab minggu lepas baru balik sini (Tanjung Malim). Cuti-cuti cam ni takde class, alangkah bestnye kalau aku tidur macam semua housemate aku. hohhoooo...

*senyum.
Kali ni aku nak membebel pasal satu benda yang dinamakan 'hobi'.
Masa aku sekolah dulu, bila cikgu tanya apa hobi aku, aku dengan yakinnya jawab; 'membaca'.
Tapi yang aku peliknya, entah time bila aku suka membaca pun aku tak tahu. Tetiba aku cakap aku punya hobi membaca. Mungkin aku memang suka membaca actually, just aku yang tak sedar kot.
Memang hakikatnya aku ni kalau baca novel yang tebal-tebal tu mahu makan 3, 4 minggu baru habis satu novel. Novel komsas form 4 and 5 dulu pun aku rasa makan bulan jugak aku nak khatamkan.
Seingat aku, novel yang aku baca tak sampai sehari adalah novel Ramlee Awang Murshid - MIKHAIL. Seriously aku pun terkejut sebab aku berjaya habiskan novel tu dalam masa tak sampai satu hari.

Aku rasa hobi aku mungkin tidur. Tapi aku tak rasa tidur tu satu hobi yang bermanfaat. So aku jadikan 'membaca' hobi aku tiap kali cikgu aku tanya 'apa hobi awak?'. Dan mungkin disebabkan selalu sangat tulis kat mana-mana 'membaca' tu hobi aku, secara tak sedar aku memang suka membaca sedikit demi sedikit. Bila dah banyak kali sebut dan tulis yang hobi aku adalah membaca, so benda tu seolah jadi peransang yang mampu memotivasikan diri aku. Sampai satu tahap aku makin menyukai macam-macam bahan bacaan. Tapi aku paling malas nak baca surat khabar. hohho...
Tak tahu kenapa, tapi memang surat khabar bukan bahan bacaan kesukaan aku.

Dah la, tu jeq la kot untuk entri kali ni. Aku tak reti nak bebel panjang-panjang.
Macam biasa la ea, keep calm & s e n y u m. :)
salam dari dasar hati.


Friday, 6 February 2015

Khayal

Ain membuang pandang ke luar tingkap kelasnya.
Hujan.
Matanya yang bundar beralih ke depan kelas dimana Ustaz Khairul sedang menerangkan maksud satu syair arab pada madah (subject) Adab dan Nusus.

Penerangan yang diberi oleh Ustaz Khairul seolah angin lalu di telinga Ain. Dia agak malas nak menulis setiap patah makna yang tersirat pada syair-syair itu.
Paling mengantuk adalah saat rakan sekelasnya yang lain rancak menghafal syair-syair arab itu dengan berlagu, dia seorang sahaja yang menghafal dengan mendatar tanpa rentak.
Dia mengantuk kerana mendengar rakan sekelasnya menghafal dengan berlagu, mendayu-dayu!

Perlahan matanya tertumpu ke papan hitam (yang sebenarnya warna hijau gelap) di belakang Ustaz Khairul. Secara tiba-tiba dia ternampak muka Hasrul Rizwan si penulis novel Murtad, Tuhan, BDJ, dan Jahanam di situ. Eh, aku mimpi ke ni? Desis hatinya.
Mata Ain berkerdip berulang kali sambil di gosok berkali-kali.
Muka Hasrul Rizwan kini telah hilang dan di ganti dengan wajah dan badan Optimus Prime si Transformer. Wah kacaknya Optimus Prime! Dahi Ain berkerut sejuta saat akalnya mencerna bagaimana si Transformer itu ada di papan hitam kelasnya?
Saat itu juga wajah K-square yang pernah di imagine dalam kepalanya tersembul keluar di papan hitam itu mengambil alih tempat optimus prime tadi.
Mulut Ain terlongo saat dia terpandang wajah K-square yang berambut panjang diikat satu (seperti ingin bermain pedang samurai) sedang bermain alat muzik yang bernama Cello. Yang makin pelik, Ain boleh mendengar dengan jelas melodi yang terhasil dari gesekan Cello oleh K-square itu! Sungguh asyik dan hampir membuai jiwanya terbang ke angkasa.
Kegilaan apakah yang sedang membelenggu aku ni? Hati Ain tertanya sendirian.
Kemudian, wajah-wajah mereka itu muncul serentak di permukaan papan hitam kelas 6 Al-Alusi itu.
Ain melihat dirinya turut ada di antara mereka. Tapi mereka seolah tidak dapat melihat akan dirinya di situ. Hasrul Rizwan sedang asyik ber-twitter. Optimus Prime sedang merenung bulan. K-square sedang bermain drum dan entah ke mana di campak Cello nya tadi.
Ah, mengapa diorang tak nampak aku tengah tengok diorang ni? Ain cuba memanggil-manggil mereka bertiga. Namun malangnya mereka tetap tidak mendengar suaranya. Ain kehampaan. Wajahnya sugul.

Bahunya digoncang kuat. Ain terkebil-kebil menoleh ke arah Shasha di sebelahnya yang sedang menggoncang bahunya.
"Wei, ustaz tanya kau tu." Shasha memberitahu bila Ain pandang dia pelik.
Ain menala-kan wajahnya ke arah ustaz khairul yang sedang serius memandangnya.
"Ye ustaz, ustaz tanya apa tadi? saya tak perasan." Ain berbasa basi.
"Siapa Hasrul Rizwan dan K-square? Dan kenapa kamu sebut Optimus Prime punya nama sekali tadi? Saya suruh awak tasmi' sye'ir dalam kitab tu, bukan mengarut yang bukan-bukan!" bak halilintar membelah 6 Al-Alusi suara ustaznya itu singgah ketelinganya.
Ain kebingungan. Dia sedar dia tidak tidur. Malah dia bukan bermimpi. Dan dia tidak menyangka ustaznya turut mendengar panggilannya kepada mereka bertiga (HR, OP, K-square) tadi. Ain keanehan. Rakan sekelasnya turut memandangnya pelik.



Monday, 19 January 2015

Sabar

assalamu'alaikum...

didoakan agar kalian sentiasa berada dalam keberkatan Yang Maha Agung.

saat ini, aku masih sedang bercuti. cuti semester selama satu bulan.
aku nak story pasal satu sikap. sikap yang digelar sod ba' ro (sabar).

alangkah sukarnya diri aku ni nak jadi seorang yang sabar.
kadang ujian yang Allah bagi amat-amatlah kecil, tapi aku dah merentung akibat panahan marah.

alangkah bahagianya bila setiap ujian dan dugaan yang Allah aturkan untuk kita, kita terima dengan lapang dada. dengan hati penuh redha. penuh sabar dan tabah.

sebab, aku pernah belajar untuk cuba menjadi penyabar. pernah sekali dua menjadi sabar, walau sungguh dan amat payah untuk istiqamah dalam menjadikan sabar sebati dengan hati, tapi, sememangnya diakui, rasa sabar tu sungguh indah. indah yang aku rasa tak dapat digambarkan dengan apa pun di dunia ini.

maka itu, didiklah hati kita dengan sifat sabar. tak rugi pun kalau kita sabar.

ok lah. itu jeq coretan untuk kali ni.

akhir kalam;
keep calm & s e n y u m :)